Revision (Maths)

Dear Students,

Revise the following questions:

I have given the answers also just check :

  1. Answer the following question:
  2. If the present age of Sohan is y years, write the expression for the following statements:
  3. a) His age 6 years ago.   (y-6)
  4. b) His age 4 years from now. (y+4)
  5. c) If his mother’s age is three times his age, what is the mother’s age now? (3y)
  6. d) If his father’s age is five years more than the mother’s age, what is the father’s age now?(3y+5)
  1. Classify the following as algebraic expressions or algebraic equations:               a) 2x + 3   algebraic expressions
  2. b) 3x + 7 = 0   algebraic equations
  3. c) 8p = 16   algebraic equations
  4. d) 20 m   algebraic expressions

 

  1. Write the following statements as algebraic equations.                                             a) 5 multiplied by x plus three is equal to 23 (5x +3 = 23)2
  2. b) 10 subtracted from 7x is equal to 95   (7x – 10 = 95)
  3. c) 4 times a number is equal to 100 (4x = 100)
  4. d) one-fifth of a number plus twenty-one is equal to forty-one. (1/5 x + 21 = 41)
  1. If two _________ are not equal then it is said that thet are not in proportion. (RATIOS)
  2. First and the fourth term in proportion are known as _________ terms. (EXTREME)
  3. The method in which first we find the value of one unit and then the value of required number of

units is known as _______________. (UNITARY METHOD)

  1. _____ :4 :: 32:16     (8)

 

 

  1. Which of the following ratios are in proportion?                 
  2. a) 5, 25, 6, 30   (YES)
  3. b) 21, 7, 81, 9     (NO)
  4. Express each of the following ratios in the simplest form.                                      

(a) 5.6 m to 28 cm   (20:1)

(b) 6 hours to a day (1:4)

(c) 20 litres to 0.75 litres (4:15)

(d) 1728 : 2400 (18:25)

  1. A teacher earns Rs 45,000 a month and her monthly expenditure is Rs 30,000. Find:
  2. i) What is the ratio of her expenditure to her income?
  3. ii) What is the ratio of her savings to her income?

iii) What is her ratio of her savings to her expenditure?

Expenditure= 30,000

Income= 45,000

Savings = 15,000

Ratio of expenditure to income= 30,000 ; 45,000 = 2:3

Ratio of savings to her income = 15,000 : 45,000 = 1:3

Ratio of savings to expenditure = 15,000 : 30,000 = 1:2

 

  1. Divide Rs 720 among A,B and C in the ratio 5:4:9

Total = 18

A will get = 5/18 * 720 = Rs 200

B will get = 4/18 * 720 = Rs 160

C will get = 9/18 * 720 = Rs 360

  1. Two dozen eggs cost Rs 180. Find the cost of 30 eggs.

24 eggs cost Rs 180

Cost of one egg = 180/24 = 7.5

Cost of 30 eggs = 30 * 7.5 = Rs 225

  1. A carpenter makes 54 tables in 18 days. In how many days can he make 24 tables working at the

same rate?

No of tables made in a day = 54/18 = 3

No. of days require to make 24 tables = 24/8 = 3

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s